Online banking, macamana yer??

Saya baru sahaja lepas transfer sejumlah wang ke akaun kawan saya secara online. Tiba-tiba terasa untuk berkongsi tentang penggunaan perbankan online ni. Sebelum ni pun, tak sedikit yang bertanya saya bagaimana untuk menggunakan perkhidmatan ni.

Tak susah. Secara amnya, anda hanya perlu ke mesin ATM dan daftar untuk online banking. Anda perlu masukkan kata laluan yang berbeza dengan kata laluan yang anda guna untuk ATM kad. Jangan lupa untuk register nombor handphone anda juga (Ini procedure yang pernah saya jumpa, setiap bank mungkin berbeza. Tapi secara basic, beginilah caranya). Nombor handphone anda tu sangat penting kerana semasa anda hendak berurusan secara online yang melibatkan sebarang transaksi, kod pengesahan akan dihantar pada handphone anda.

Mudah kan?

Anda bukan sahaja boleh pindahkan wang ke akaun dari bank yang sama, tapi juga ke bank lain dengan sedikit charge (RM1 – RM2) dan lewat sehari or dua hari masa bekerja. Selain itu, anda boleh bayar macam-macam bil (i.e air, elektrik, tmnet, astro), bayar yuran pengajian, topup dengan segala jenis topup, dan macam-macam lagi.

Jadi kenapa perlu bersusah payah menapak ke bank atau pejabat pos, tambah dengan barisan panjang, sedangkan ada cara yang berkali-kali menjimatkan masa dan tenaga. Segalanya di hujung jari anda. (Hmm.. bank kena bagi komisyen dekat saya ni, sebab tolong promote)

P/s: Kadang-kadang to slow jugak online banking ni.

This entry was posted in Pendapat, Wanita. Bookmark the permalink.

3 Responses to Online banking, macamana yer??

  1. an-naurah says:

    Terima kasih brightnur..sama2 la tajamkan mata pena (bace:kibod) kite..insyaAllah,akak kenal dan ingat lagi kat brightnur😉
    Jgn lupe, boleh redeem points jugak kalau slalu guna online banking nih… hehehe😉

  2. the hAziM says:

    Salam ziarah..tak dapat ziarah tuannya ziarah blog nya pun wokeh. utk maklumat, saya diberitahu maybank online lebih laju berbanding bimb. bimb agak kebelakang juga dalam satu dua hal, cth pembayaran bill celcom,bimb tak boleh.
    Apabila ada online banking, boleh juga online business.

    byk manfaat juga bila semua online ni. cth siang ari kerja, tak dapat ke bank, jd malamnya kta online sahaja.

    jangan lupa , zakat on line pun ada e-zakat.
    nikah online takde..hehehe!

    salam ukhwah.

  3. brightnur says:

    Hazim: Thanks for the info. memang ade niat nak bukak maybank, tapi asik tak berkesempatan je. Tambah lagi loan kereta pun dari maybank.

    salam ukhwah kembali.

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s