Tips Penggunaan Kereta

Ini sedikit tips penggunaan kereta yang saya dapat dari rancangan Jom Ronda di TV3. Kalu ada sesiapa yang nak tambah lagi bagus.

1. Teknik isi minyak. Kene tekan sikit-sikit sebab kalu tekan terus factor gas akan masuk lebih banyak dari pada minyak.

2. Isi minyak waktu malam atau waktu sejuk sebab kalau panas minyak akan meruap.

3. Jangan tunggu tangki kosong baru nak isi minyak sebab semakin banyak ruang kosong semakin banyak petrol meruap

4. Tayar kena sentiasa cukup aingin kalau tidak stering akan berat jadi banyak tenaga yang diperlukan.

5. Dalam beberape ratus kilometer- tukar kedudukan tayar (silangkan) bagi bunga tayar tu dimakan sekata

6. Jagan simpan barang banyak-banyak dalam kete. Ini akan menambahkan berat kereta dan penggunaan minyak akan meningkat.

7. Pemanduan yang lancar dapat menjimatkan minyak. Jangan tekan pedal minyak dan break secare mengejut.

8. Semasa di trafic light, neutralkan gear dan tarik hand break

This entry was posted in Kereta, Wanita. Bookmark the permalink.

2 Responses to Tips Penggunaan Kereta

  1. cmimems says:

    karut ajer semua tips nie…nak jimat minyak senang jerr….tak payah bawak keta….atau tidor aje kat tempat opis…hehehe…

  2. brightnur says:

    eh.. en cmimems aka interferens. yelah, takyah bawak kete ek.. malam ni aku bakar kete ko.. tgk lah..

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s