Sokong ke Earth Hour?

Sibuk sekarang ni orang bincang pasal earth hour. Dato’ Farid Riduan pun sokong (as individual), siap promote dekat tv lagi. Yelah tv dia kan. Anda macamana pula? Takkan tak sokong kot.

Kempen Earth Hour ni bermula pada 2007 di Sydney Australia. Pada tahun 2008 kempen ini turut diskong oleh negara2 lain seperti US dan Rom dengan target 50 million people switch of the light dan pada tahun ini Earth Hour mensasarkan 1 billion people.

earth-hour-to-financial1

Image from here

Earth Hour ni adalah sebagai tanda kokongan kita pada bumi (vote earth) so kalau anda nak vote earth adalah dengan cara padamkan lampu ditempat anda pada 28 March 2009, jam 8.30 malam. Setiap undi anda akan dikira.  Sokongan  ini akan dibentangkan pada Global Climate Change Conference in Copenhagen 2009.  Conference ini bertujuan membincangkan semula polisi untuk menentang global warming dan seterusnya menggantikan Protocol Kyoto. Seingat saya US adalah negara yang tak mengikut protocol ni. Kalau tak silap lah, belajar kelas  sains tumbuhan masa elektif luar dulu.

Bahasa mudahnya ia adalah simbolik untuk selamatkan bumi. Diulang sekali lagi, SIMBOLIK. Takdo kono mengono pun nak save energy ke hape. Takdo..takdo. Dari forum2 yang saya baca, memang Earth Hour ni takkan savekan energy/tenaga elektrik semua2 tu. Satu pandangan yang mudah difahami:

“I think engineers and specialists should emphasize to all these people that in fact by turning off the light we don’t really save anything; the power plants are still running and shutting them down and restart would mean much more waste than running the lights; and power itself as it is cannot be stored during the hour(s), therefore we don’t have any gain here either. What savings are we talking about? Let’s don’t be stupid! If we overall and consistently start saving energy, that is a different story because then we can shut down power plants for good. But until then everything is futile.”

Budak2 letrik boleh komen la. Saya taknak komen lebih2. Tapi boleh diterima logic la.

Lagi satu, diorang nak amik gambar kut satellite bumi dalam gelap (gelap sikit la dari biase)

Ok, itu kalau cerita energy or power. Macamana pulak dengan keadaan gelap ditempat2 yang ditutup lampunya. Haih, kat malaysia ni, tempat gelap sikit2 pun orang dah suka dah. Ni kalau gelap semua ni mau makin banyak sperma dan ovum bertemu ni. Ups.. ye kasar. Tapi tak betul ke? 1 jam tu. Bukan 1 minit. Anyhing can happen.

Kalau tengok filem2 action, yang ada babak2 pencuri profesional masuk bank time pak guard tukar shift, or time power perlu dioffkan untuk penyelenggaraan, macam2 diorang boleh plan. Ok2. jangan terlalu prejudis dan berfikiran negatif. Saje je nak provoke.

Apa yang saya nak sampaikan disini, biar la kite betul2 faham apa yang kite nak buat and sokong. Jangan memb***buta je. Tak guna la tutup lampu satu jam sabtu ni, tapi hari2 membazir letrik tak hengat dunia.

Adios.

Vote for Earth!

Info from here

P:s/ Saya nak tutup lampu luar rumah je, lampu dalam bukan nampak pun dari satellite. =p

This entry was posted in Pendapat and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Sokong ke Earth Hour?

  1. naim says:

    sebenarnya…kempen utk earth hour ini, lebih banyak memanaskan bumi kita berbanding 1 jam tutup lampu itu..bayangkan berapa banyak kertas promosi, berapa jam yang diperlukan untuk membuat iklan multimedia promosi (penggunaan peralatan komputer/studio juga memerlukan elektrik),berapa banyak tenaga manusia untuk kempen, berapa banyak bahan api seperti minyak kenderaan untuk kempen, dan banyak lagi kos-kos yang lain…tapi semoga ia dapat mencetuskan semngat berjimat cermat kepada warga bumi tentang pentingnya kita memelihara bumi yang kita cintai ini…

  2. mizkuyt says:

    betul jugak kan… kalau ikutkan save sejam je tak cukup… banyak lagi lubang2 kemodenan yg berleluasa tanpa dapat diundur ke belakang… contoh teknologi nuklear… eloknya sekejap tp binasanya lama….

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s