Siapa ‘Role Model’ Anda?

Kalau kita nak berjaya kita kena bertindak seperti mana orang berjaya bertindak.

Mesti anda dah biasa dengar, untuk berjaya dalam sesuatu bidang yang kita ceburi tu kita kena ada role model. Dari role model tu kita boleh study macamana dia boleh berjaya; apa yang dia buat, macamana dia membina diri, buku apa dia baca, macamana hubungan dengan orang sekeliling dan sebagainya. Walaupun, ia bukanlah bermakna kita nak copy paste tokoh atau individu tersebut, tapi kita kena ada batu aras serta rujukan supaya kita tidak tersasar dari matlamat kita.

Cuba saja tanya pada mana-mana individu yang cemerlang dalam bidang yang mereka ceburi, pasti mereka ada seorang role model atau rujukan ataupun sifu (Ini kes kalau ada peluang untuk mendekati role model tersebut). Seorang penulis mesti ada role modelnya sendiri begitu juga penyanyi.

Penyanyi pun ada minat penyanyi lain dan dia mengimpikan untuk menjadi hebat seperti penyanyi tersebut. Tetapi tidak lah bermakna dia meniru bulat-bulat gaya penyanyi tersebut. Apa yang dia buat hanya meneladani sikap, pendirian dan kesungguhan penyanyi tersebut -mungkin.

Minggu lepas sekali lagi, saya berpeluang menghadiri kursus penulisan jurnal di UTM. Ada professor pelawat dalam bidang signal processing daripada University of Queesland, jadi pensyarah yang incharge tu organize bengkel ni untuk bantu pelajar-pelajar dia yang tengah tulis paper dan dia juga menjemput pelajar-pelajar lain yang juga dalam bidang yang sama untuk join, dengan syarat mesti ada draft paper.

Banyak yang saya belajar dalam bengkel dua hari ni. Yang paling utama, akhirnya saya telah jumpa role model dalam bidang saya. Prof Boualem Boashash. Antara sumbangan beliau dalam bidang saya ni, beliau mencipta satu improvised method dan meletakkan ‘B’, sebagai nama method tersebut. ‘B’ untuk Boualem. Yang paling penting. He is a Muslim, religious Muslim. SubhanAllah. 

Ada beberapa perkara kelakar semasa bengkel ni. Saya tak tahu kenapa setiap kali dia buka untuk pertanyaan atau pendapat, saya mesti jadi target pertama dia (memandangkan semua orang senyap, biasalahkan nama pun rakyat Malaysia yang pemalu =p). Hampir semua sesi. Kebetulan, saya pun rajin bertanya dan suka buat muka berkerut, bukan tak faham, cuma saya sedang hadamkan informasi yang dia sampaikan tu. Haha

Hari kedua dia ada beri talk mengenai falsafah akademik (Tajuk ini dipilih untuk menjawab soalan beberapa orang peserta yang mengalami masalah untuk menulis 15 journal paper untuk naik pangkat). Fuh.. Ramai gak yang terkebil-kebil. But, I Like! Bila saya dengar dia bagi topik ni lah, saya sedar yang dialah role model saya. Apa yang dia faham dan sampaikan mengenai falsafah akedemik ini sangat in line dengan saya.

Habis sesi, seperti biasa dia minta respon dari peserta dan sekali lagi saya juga orang pertama yang kena. Saya jawab lebih kurang begini (hasil dari kefahaman saya sebelum ni beserta kesimpulan talk dia hari tu):

Question from Prof: How do you relate this topic (Academic Philosophy) to your scientific writing?

Saya jawab (lebih kurang lah eh.. hehe): First, I was attracted with the comfort and discomfort theory (Note: Success people always look for discomfort conditions in order to challenge their life, from that they can develop their self and become success people). But we cannot only consider the ‘discomfort’, we also need to have the piece of mine. How to get the piece of mine? Then we have to go back to our purpose of life. To achieve our purpose of life, we have to apply the ‘Me to We’ theory (Also presented by Prof). Most of the people is only thinking about their own self, for example, their salary, their positions.  They do everything for themselves. This is the reality. But if we think to give or contribute something to others or to the society then we will have the piece of mind. Ok.

Prof: But you did not answer my question, how its relate to your scientific writing? (Sambil tersenyum manis.. adeh)

Hahahahaha.. padan muka saya lah kan. Mood nak berfalsafah dah keluar sampai soalan pun lupa. Tapi jangan risau, saya tetap maintainnnn. haha

Lalu saya jawab dengan penuh keyakinan (hahaha): Yah! To achieve the purpose of our life, writing journal is one of the way. So, from that we can contribute to the societies. 

Sebenarnya itu je, tiba-tiba rasa nak tambah lagi: Err.. Prof, as an academician this is one of the significant way for us to contribute to the society. 

Ok, mungkin saya kelihatan poyo atau rhetoric, tapi ia memang jawapan ikhlas dari hati saya dan saya maksudkan serta apply apa yang saya cakap. Saya tak suka cakap kosong.

Dari situ, saya belajar untuk develop self confidence dalam diri saya. Walaupun saya tak pandai English, tapi saya kena yakin. Walaupun saya tak pandai menyusun kata, tapi saya mesti mula. Sampai bila saya nak duduk diam sahaja. Suatu hari nanti saya akan jadi pensyarah, dan saya mesti bercakap sekurang-kurangnya di depan pelajar-pelajar saya. Dan saya mesti belajar cara penyampaian yang efficient dan effective, bukan asal lepas je. Memang saya kena buang perasaan malu jauh-jauh masa nak bercakap. Success people do ask questions and give response. Jadi saya mesti ask questions and give response to be a success people. 

Ok, berbalik pada cerita Prof tadi. Selepas bebelan saya tu, kami pun berhenti untuk minum. Waktu minum tu, kebetulan meja saya dekat dengan tempat makanan jadi Prof duduk di meja saya. Saya pun apa lagi mulalah mengorak suara, tapi saya tak ingat ayat sebetulnya. Saya tanya samada pendapat saya tadi betul ke tidak, sama tak dengan apa yang dia sampaikan. Dia mengangguk, and guest what? Dia cakap “So, actually you did not learn anything new”, Terkejut juga saya. Adeh. Saya pun jawab “No Prof, of course I learned something! There’s always things to learn.” Lepas tu dia angguk. Fuhh.. lega.

Sebenarnya memang banyak yang saya dah tahu (hasil pembacaan dan mendengar), tapi betullah kan, mesti akan ada benda baru yang kita belajar. Sekurang-kurangnya kita boleh refresh.

Note:

Minggu ni target saya untuk hadamkan tiga bab yang dicadangkan oleh Prof. Good luck untuk saya dan anda juga! =)

This entry was posted in Career, Master, Master/Ijazah Sarjana, Menulis, Motivasi, Muhasabah, Pendapat and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Siapa ‘Role Model’ Anda?

  1. adimujahid says:

    Signal Processing sape yg ajar dulu ye? NSC?

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s