Kembali

Sekian lama saya mendiamkan diri dari menulis. Ini bukan kali pertama. Azam untuk komited dengan penulisan hanya tinggal azam mungkin, walaupun focus saya sekarang lebih pada penulisan akedemik.

Saya minta maaf jika ada comments pada entry lepas yang tidak dapat saya jawab, saya hanya sempat baca dihandphone. Pernah cuba nak reply melalui handphone tapi tak berjaya. Terus mengalah.

Walaupun blog saya ni ada macam-macam jenis entry. Tapi banyak comment pada entry berkaitan postgrad. Nampaknya sekarang ni, semakin ramai orang yang cenderung untuk sambung belajar. Satu perkembangan yang sangat sihat. Cuma satu pesanan saya. Tanya diri betul-betul, kenapa nak sambung belajar? Kenapa nak sambung master and kenapa nak sambung PhD? Makesure jelas. Jangan ikut-ikut orang, jangan dengar cakap orang, jangan sebab nak releks (sambung belajar kan katanya lebih releks dari kerja seharian), jangan sebab nak kejar gaji besar lepas ada PhD. Apa-apapun tujuannya, pastikan kita kembali pada tujuan mencari redha Allah. Kalau tak, sia-sia je usaha kita. Kalau yang sudah terlajak perahu, boleh tekan button reset niat kita. No problem. Allah faham, kita ni lemah dan selalu lalai.

This entry was posted in Master/Ijazah Sarjana, Menulis. Bookmark the permalink.

One Response to Kembali

  1. meatiqah09 says:

    salam..hi.. sy dah bc entry2 brightnur pasal postgrad. alhamdulillah. sgt2 mmbantu. tqvm.. kalau blh, sy nak tny pendapat..sy minat utk smbg master. sekadar utk tmbh ilmu + minat utk belajar. tp sy x minat (buat masa ni) utk smbg phd. sy dah hntr email pd potential supervisor tp blm dpt respon….mcmne yer.. sejujurnya sy krg minat utk smbg by research. tp coursework bidang sy xda ditawarkan di uni yg sy mohon. *blm mohon lagi, sbb sy tunggu respon dari potential supervisor. (sy paksa rela pilih uni atas nasihat keluarga)

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s