Category Archives: Master/Ijazah Sarjana

Kembali

Sekian lama saya mendiamkan diri dari menulis. Ini bukan kali pertama. Azam untuk komited dengan penulisan hanya tinggal azam mungkin, walaupun focus saya sekarang lebih pada penulisan akedemik. Saya minta maaf jika ada comments┬ápada entry lepas yang tidak dapat saya … Continue reading

Posted in Master/Ijazah Sarjana, Menulis | 1 Comment

Comments From Reviewer

Salam semua, maaf kerana lama tak update blog ni. Ingat tak saya pernah cerita yang saya ada hantar satu artikel jurnal? Ok, saya dah dapat response dan comments dari reviewer. Hmm.. Boleh tahan jugaklah. Saya dapat 20 Mac lepas dan … Continue reading

Posted in Master, Master/Ijazah Sarjana, Menulis | Tagged , | Leave a comment

Siapa ‘Role Model’ Anda?

Kalau kita nak berjaya kita kena bertindak seperti mana orang berjaya bertindak. Mesti anda dah biasa dengar, untuk berjaya dalam sesuatu bidang yang kita ceburi tu kita kena ada role model. Dari role model tu kita boleh study macamana dia … Continue reading

Posted in Career, Master, Master/Ijazah Sarjana, Menulis, Motivasi, Muhasabah, Pendapat | Tagged , , , , , , | 1 Comment

“Saya Lemah Bahasa Inggeris”

Minggu lepas saya berpeluang menghadiri satu kursus anjuran Language Academy, “Thesis/Disertation Writing Workshop”. Bengkel selama tiga hari ini berjaya memberikan satu input baru yang sangat berguna pada saya dan kawan-kawan saya. Saya cadangkan jika di tempat anda ada kursus-kursus seperti … Continue reading

Posted in Master, Master/Ijazah Sarjana, Motivasi, Pendapat | Tagged , , , | 15 Comments

Bengkel “Penulisan Makalah Jurnal” Anjuran IKIM

Masih ingat lagi entry saya yang cerita pengalaman saya menghadiri bengkel penulisan journal. Ok, tak ingat. Takpe. Boleh tengok SINI. Saya ada rumuskan apa yang saya dapat di bengkel tersebut. Kepasa sesiapa yang tak tahu lagi, IKIM sekali lagi akan … Continue reading

Posted in Career, Master, Master/Ijazah Sarjana, Motivasi | Tagged , , , | 3 Comments

“Research” dan “Writing” seperti Isi dengan Kuku

Pejam celik pejam celik, tak sangka dah hampir setahun saya buat Master. Sekarang ni saya agak sibuk sebab dalam preparation untuk present proposal master saya dan conference di Penang. Oh ye, sekarang saya berada di Penang. Hari ni saya akan … Continue reading

Posted in Career, Master, Master/Ijazah Sarjana, Motivasi | Tagged , , | 6 Comments

Kenapa saya sambung master?

… Kenapa saya sambung PhD? Kenapa saya nak jadi lecturer? Kenapa saya nak jadi researcher? Kenapa saya nak jadi ahli akedemik? Kenapa saya berimpiankan title professor? Kenapa dan Kenapa? Percaya atau tidak, saya sendiri sebelum ini tak jumpa jawapan YANG … Continue reading

Posted in Career, Kongsi, Master, Master/Ijazah Sarjana, Motivasi, Pendapat | Tagged | 5 Comments